Bejelentkezés
Biblia 2 év alatt
Eseménynaptár
  H K Sz Cs P Sz V
22 1 2
23 3 4 5 6 7 8 9
24 10 11 12 13 14 15 16
25 17 18 19 20 21 22 23
26 24 25 26 27 28 29 30
Kérem várjon ...
Hírek
Tabáni keresztút
2010. február 19. 15:50:41
Etyeki találkozó
2009. június 04. 21:02:46
Imádságok

Karácsonyi ima Gabitól és Gábortól

Ezt az imát kaptuk Gabitól és Gábortól karácsonykor

2008. december 28. 16:51:53

Gabi Blogja: Szepsy István - Ezúttal bor nélkül

Készítő:: Mészáros Gabi Publikálva: 2009. február 19. 10:56:54

Kedves Testvérek! Ha nem veszitek tolakodásnak, alküldeném egy régebbi cikkemet, ami gyakorlatilag Szepsy István gondolatait foglalja keretbe. Azt hiszem érdemes elgondolkodni azon, amit sugall... Fogadjátok őt szeretettel.

Szepsy István – ezúttal bor nélkül

Szepsy Istvánról már nagyon sokan, nagyon sok mindent elmondtak, leírtak, ismerik itthon és külföldön. Munkaszeretete, elhivatottsága, különcsége és talán makacssága is sok embert szólásra késztetett már. Nekünk megadatott még akkor találkozni vele, amikor elveit és gyakorlatát nem tartották „gondolkodó” hegyaljai termelő számára elfogadhatónak: gyanis  idehaza elsőként mondta ki, hogy Tokajban nincs aszús és nem aszús évjárat, csak érett szőlő és éretlen szőlő. Ismerhettük, amikor még egyedül  az ő szőlőjében lehetett látni a zöldszüret nyomait. Aki erősen figyelt, az boraiban már akkor felfedezhette az addig ismeretlen simaságot, selymességet és tisztaságot.

Magam sokat gondolkoztam már titkán, ami vélhetően nem is titok. Miért van az, hogy hozzá bármikor be lehet állítani, olyan lelkes amatőrökkel is képes órákig múlatni az időt, akikről mi – szégyelljük bár – de úgy gondoljuk, kár beléjük a Pista bora… Ő persze nem így gondolja, és ontja magából a tapasztalatot, a tudást, a hitet, és kincset érő borait. Honnan ez az adni vágyás, ez a felsőbbrendű nyugalom, ami árad ebből az emberből? Nos, az alábbi következtetésre jutottam:

1) Szepsy István biztos a dolgában olyannyira, hogy hibáit sem fél bevallani.  Azt hiszem tőle és Bacsó Andrástól hallottam csak a régmúlt időkre vonatkozó olyan „beismerő vallomást”, ami sok mindent tisztába tett Hegyalja nem túl fényes közelmúltjával kapcsolatban.

2) Vélhetően tudja, hogy nagyon sokat kapott ajándékul, és ezt köteles tovább adni. Tájnak, szőlőnek, embernek, úton járónak, kérdés nélkül, nem a saját hasznát keresve.

3) Végtelen szeretet él benne a táj és a szőlő iránt, szinte kultikus módon ragaszkodik hozzá éppúgy, mint a kövekhez és a hazájához.

Ezeken töprengve beszélgettünk el nemrégiben dolgokról, amelyek látszólag nem kötődnek szőlőhöz, borhoz, még Tokajhoz sem. Viszont ezek nélkül a dolgok nélkül valójában egyik sem létezhet, Szepsy István tudatában semmiképpen. Beszélgetésünkből  egy kisebb fajta monológ kerekedett ki, amit úgy gondolom érdemes saját kommentárjaim nélkül közreadni.

---------- 

Amit eddig elértem: Szakmailag nagyon sok feladatom van még, amihez mint mondtam is, magasabb szinten kell tudatosnak lennem a hitben. Gyönyörű családunk van, sokfelé, sokféle elismerésben volt részem. A vállalkozásunk halad előre, még ha anyagi korlátaink elég feszítőek is. A világ más részén élő és dolgozó felebarátainkhoz képest, akiknek persze más jellegű problémáik vannak, nekünk sokkal többet kell küzdenünk. Megdöbbentő volt látnom a világban, legnagyobb vetélytársaim arcán az elismerést, vagy talán az irigységet, amikor végig mentünk a szőlőinkben, a pincén és beszéltem a terveimről, sikerekről, kudarcokról, teljesen nyíltan, őszinte, nemcsak kollégai, hanem felebaráti szeretettel. Amit irigyelnek, talán egyik vagy másik hatalmas adottságú termőhelyet, de hát ez végül ma is megvásárolható. A derűt, az optimizmust, a félelemnélküli nyitottságot, azaz a hit szabadságát csodálják és azt hiszen ez a legtöbb, amit kaphattam.  Meg kell, hogy mondjam, ez a fajta hit mindig is működött bennem, de ilyen tiszta tudatosságra csak 2006 tavaszán jutottam, amikor sikerült nagyrészt levetkőznöm a negatív érzéseket, gondolatokat. 

A munkáról: Nem vagyok munkamániás. Egyszerűen a tőkék között érzem jól magam, ők is a társaim, és sugározzák a szeretetet és az erőt. Tudom, hogy a munkámmal és a boraimmal kell megmutatnom Isten teremtő szándékát a szőlőhegyekkel, a fajtával, és velem meg a társainkkal: „…ember mindent érted teremtettem, vedd észre, és segítsd megnyilvánulni a szőlő és a bor szépségét, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen Tokaj lényege. Most ezért szedd össze magad Pistám, először is engedd magad át a harmóniának, hogy aztán képes legyél a teremtéssel is teljes egységben működni” – szoktam magamnak mondogatni. Ezért dolgozom, hogy kegyelmet nyerjek a harmóniára. Ha nem veszem át a hegy, a föld, a tőke, a levegő, a nap a víz rezgésszámát és nem azonosulok velük, nem tudom a legmagasabb szintet elérni. Folyamatosan tudatosulnom kell azzal, hogy egyek vagyunk. 

A szőlő és a Teremtő: A szőlőben érzem a legjobban a teremtő jelenlétét, azon belül is vannak helyek, ahol mindennél erősebben: az Úrágya bástyánál, a Király 15 soros felső harmadában, Szent Tamás öreg, karós lépcsőjénél, a Nyulászó tetőn, ahonnan elsőnek látni a kelő Napot Mádon. Először, azt hiszem 7 éves voltam (most 57 vagyok) és a Nyulas dűlőben egy tavaszi napon, amikor már virágzott a mandula, zöldellt a fű és a tyúkhúr, a madarak örültek a tavasznak. A földnek áradt a párája. Apámék venyige tüzet raktak az ebédhez, akkor találkoztam először Istennel és beleszerettem a szőlőhegybe. Akkor még nem tudtam, hogy nekem csak ezen a helyen lehet megtalálnom önmagamat és a Teremtőt. 

A sors: Minden utat a lélek választ, vagy ha úgy tetszik, jelöl ki számunkra. Tudja, hogy miért költözik egyik-vagy másik testbe, sorsba, helyre. Ez az én utam. Feladataim vannak, nagyon sok földi is, de ezeket is csak úgy tudom méltó módon teljesíteni, ha minden pillanatban emlékezem, hogy ki vagyok, és honnan jövök. Újból- és újból meg kell kérdezni attól, aki az örök önnön valónk: hová mégy? 

Alois Kracher: Először Rohály Gábor mutatta be nekem őt a 90-es években, vagy 14 évvel ezelőtt. Azóta sokat találkoztunk, kölcsönösen tiszteltük egymást, sok rendezvényen vettünk részt együtt a Botrytis forumban (Egon Müller, Alois Kracher, Alexander de Lur Saluce, Szepsy István). Próbáltunk tenni valamit a 100% természetes alapanyagú botritiszes borokért Svájcban, Ausztriában, Londonban, New Yorkban. Most 2008-ban Tokioban lesz a fórum, ahol a fia Gerhard Kracher képviseli a céget és Ausztriát majd, a Szepsy-t pedig a fiam, István. A fiaink egyidősek, jól megértik egymást. Mindnyájan sokat köszönhetünk neki, nem csak szakmailag, de jó szervező, lényeglátó is volt, és jó ember, jó barát. Remélem, egyszer odaát találkozunk majd. 

A szabadság elemei: Leglényegesebb a SZERETET. Péter Pünkösd előtt még nem tud különbséget tenni a valamihez kötődő és az isteni, a végtelen szeretet között. A Szentlélek ad neki teljes hitet és azt hiszem, ez velünk is így van. Aki kér, annak adatik, aki zörget, annak kinyílik az ajtó és a Szentlélek pártfogolja és eljuttatja a teljes hitre, ahol már képes a SZERETET-re. Ez vezeti majd minden érzésében, gondolatában, cselekedetében.  Az ilyen ember derűs, nyugodt, önfeláldozó… bizalomra való, nem keresi a maga hasznát, stb. (Korinthusi levél 1.13)

---------

Nos, ítélje meg ki-ki maga, vajon ez az út egy borász számára is járható-e? 

MG 2008. február

Szemle

Színes-pompás és kicsi

Milyen kicsi ez a színes-pompás világunk! És milyen jó rájönni, hogy már annyian vagyunk cursillisták, hogy - akár egy kisebb megmozduláson is - "véletlenül" összefuthatunk testvérekkel. Így történt ez a zuglói János áldáson is, amelyről már korábban beszámoltunk. Egy egri testvérünk - aki más szálon kötődik a Szent Antal Plébániához - jóleső meglepetéssel látta, hogy a Szent Orbán Csoport éppen ténykedik a szőlősben. Erről az élményéről beszámolt az "Egri Egyházmegye Cursillos Hírmondójában". Ezt a beszmolót idézzük az alábbiakban.

2010. március 01. 11:24:41
Balázs Blogja
Annamária blogja
10 perc mise előtt
2010. január 19. 19:13:36
Adventkor találta
2009. december 22. 09:52:44
Kigyúlt a láng, és égett a szív
2009. november 27. 12:35:14
Gabi Blogja
Áldott Húsvétot!
2009. április 13. 10:55:00
Szepsy István - Ezúttal bor nélkül
2009. február 19. 10:56:54
Tanuságtétel
2009. február 18. 10:51:53
Gábor blogja
Spirituális kalandtúra
2009. július 28. 10:02:40
Liturgia
2009. február 17. 18:46:30
Károly blogja
Önismeret
2009. február 12. 17:12:47
Első bejegyzés
2009. február 05. 12:18:25
Zoltán blogja

A lény

A közvetlen környezetemben évek óta él egy lény. Olyan házikedvenc féle. Elvittem Cursillora...

2009. február 04. 13:06:45